Tämän blogin perustamisesta on kulunut pian vuosi. Palaankin hetkeksi vuoden takaisiin ajatuksiin, koska alkuperäinen idea on jäänyt suunniteltua vähemmälle huomiolle.
Blogin nimellä, Maasta vetoa, on ainakin kolme merkitystä:
Blogin nimellä, Maasta vetoa, on ainakin kolme merkitystä:
1. se on leikkimielinen kuvaelma sadonkorjuusta,
2. se kuvaa maasta ravintokasvien kautta saatavaa energiaa,
3. maastaveto on voimanostoliike.
Myös taustakuva on tarkoituksella monitulkintainen.
3. maastaveto on voimanostoliike.
Myös taustakuva on tarkoituksella monitulkintainen.
Koska jotkut saattavat luulla edelleen, että lihakset eivät "rehuja" syömällä kasva tai että kasvisruokavalio ei sovi paljon liikuntaa harrastavalle, halusin perustaa kaupunkiviljelyä aktiiviliikkujan ravitsemuksen kannalta tarkastelevan blogin. "Duraselpupuna" tein tietysti itsestäni koekaniinin. En tosin harrasta voimanostoa (se vain sopi nimeksi monimerkityksellisyytensä vuoksi), joten pahoittelut jos eksyit blogiin etsiessäsi treenausohjeita – mutta ehkä se oli tarkoituskin.
Voimanoston sijaan harrastan silloin tällöin boulderointia (kiipeilyä matalilla seinillä ilman köyttä), joka on voimaharjoittelua oman kehon painolla. Lisäksi siihen sisältyy tasapainoilua ja ongelmanratkaisua (reittien suunnittelua). Kestävyyskunto on kuitenkin maantiepyöräilijälle tärkeintä – "ylimääräinen" lihasmassa saattaisi olla jopa hidaste ilmanvastuksen ja painon lisäyksen takia. Tosin suurin haitta olisi varmasti se, että voimaharjoitteluun käytettävä aika olisi todennäköisesti pois kestävyysharjoittelusta.
Olen siirtynyt vähitellen sekaruokavaliosta kalapainotteisen ruokavalion kautta pääosin kasvisruokavalioon. Kasvisruokavaliolla on monia etuja lihaan nähden, niin yksilön kuin maapallonkin kannalta. Kirjoitin osin samaa aihetta käsittelevän jutun jo aikaisemmin pyöräilyblogiini (oikealla yksi kuva jutusta).
1. Lihan tuotanto aiheuttaa moninkertaiset kasvihuonepäästöt ja vaatii huomattavasti suuremman pinta-alan kuin kasvisruuan tuotanto. Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan noin 10 kiloa rehua. Eläimille syötetään muun muassa soijaa, joka on monipuolinen proteiinin lähde myös ihmiselle. Lihantuotannossa tarvitaan myös paljon makeaa vettä, josta on tulossa ilmaston lämpenemisen myötä hyvin arvokas resurssi, eli ongelmat ruokkivat toisiaan.
Usein kuultu perustelu
lihansyönnille on, että ihmiset ovat metsästäneet paljon pitempään kuin
maata on viljelty: ihminen on aina ollut lihansyöjä! Mielikuva
luolamiehestä keihään kanssa on vain toinen, paremmin myyvä puoli
totuutta. Ihmiset olivat metsästäjä-keräilijöitä, ja antropologien
mukaan keräily oli useimmille ihmisille jopa tärkeämpi ravinnonlähde.
Tiede-lehdessä 1/2014 oli juuri aihetta sivuava juttu. Vertaus ihmisen esihistoriaan ontuu sitenkin, että vaikka metsästys oli aikoinaan ihmiselle elinehto, on nykyihmisellä varaa valita. Lisäksi evoluutio on aina muokannut eliöitä tarpeen mukaan, myös ihmistä.
On
arvioitu, että ennen kuin maata alettiin viljellä, ihmisiä oli
enimmillään noin 3 000 000. Nyt meitä on yli 7 000 000 000, siis yli 2
000 kertainen määrä. Jos ihmiset olisivat levittäytyneet tasaisesti koko
maapallon maapinta-alalle (josta vain osalla on tarpeeksi riistaa/ravintokasveja), olisi meitä 47 neliökilometrillä. Lienee
selvää, että maapallon pinta-ala ei riittäisi, jos kaikki olisivat
metsästäjä-keräilijöitä.
Maanviljelyn
aloittaminen mahdollisti väkiluvun merkittävän kasvun. Noin 30 %
maapallon pinta-alasta on viljelykelpoista. Jos kaikki viljelykelpoinen
maa otettaisiin käyttöön, ihmisiä olisi 157 yhdellä viljellyllä
neliökilometrillä. Näin ollen jokaisella voisi olla vajaan 6 400
neliömetrin (80 x 80 metriä) kokoinen ala käytettävissä viljelyyn. Jos lihan syönti säilyisi entisellään tai lisääntyisi, kuluisi huomattava osa viljelypinta-alasta lihaeläinten rehun tuotantoon. Todellisuudessa viljeltyä maata on noin 12 % maapallon pinta-alasta, eli sitä on käytettävissä henkeä kohden noin 2 000 neliömetriä (45 x 45 metriä), ja sen merkittävä
lisääminen aiheuttaisi ekologisia tai muita ongelmia. Perinteinen omavarainen luomuruuantuotanto kotieläimineen maaseudulla saattaa edellyttää olosuhteista riippuen jopa kymmenkertaisen pinta-alan.
Miten sitten pystymme tällä hetkellä ruokkimaan koko maailman väestön? 1. Kasvisperäisen ruuan osuus on suurempi kehittyvissä ja väkirikkaissa maissa. 2. Nälkää näkeviä on paljon. 3. Elämme velaksi: kulutamme jo nyt enemmän, kuin maapallo pystyy tuottamaan. Epäorgaaniset fossiiliset lannoitteet tuottavat kolmasosan tai jopa puolet maailman sadosta. Epäorgaaniset lannoitteet perustuvat erittäin hitaasti uusiutuviin fosforivarantoihin. Fosforihuippu saavutettaneen 2030-luvulla, ja varannot saattavat ehtyä 50-100 vuoden kuluessa. Toisaalta maapallon väestö ja sen lihansyönti uhkaavat lisääntyä huomattavasti. Maapallo ei kestäisi sitä, että kaikki maailman ihmiset söisivät lihaa yhtä paljon kuin me nyt.
Miten sitten pystymme tällä hetkellä ruokkimaan koko maailman väestön? 1. Kasvisperäisen ruuan osuus on suurempi kehittyvissä ja väkirikkaissa maissa. 2. Nälkää näkeviä on paljon. 3. Elämme velaksi: kulutamme jo nyt enemmän, kuin maapallo pystyy tuottamaan. Epäorgaaniset fossiiliset lannoitteet tuottavat kolmasosan tai jopa puolet maailman sadosta. Epäorgaaniset lannoitteet perustuvat erittäin hitaasti uusiutuviin fosforivarantoihin. Fosforihuippu saavutettaneen 2030-luvulla, ja varannot saattavat ehtyä 50-100 vuoden kuluessa. Toisaalta maapallon väestö ja sen lihansyönti uhkaavat lisääntyä huomattavasti. Maapallo ei kestäisi sitä, että kaikki maailman ihmiset söisivät lihaa yhtä paljon kuin me nyt.
Luomumaataloudessa käytetään epäorgaanisten lannoitteiden sijaan kotieläinten lantaa, jolloin ravinteiden kierto on nopeampaa. Osa kotieläimistä pystyy myös
laiduntamaan ihmisravinnon viljelyyn kelpaamattomilla mailla, joten
lihansyöntiä olisi jossain määrin mahdollista jatkaa myös
luomumaataloudessa. Joka tapauksessa lihansyöntiä on pakko vähentää. Kaupunkien sisäisessä ruuantuotannossa on suuri potentiaali ihmisen
"lannan" hyödyntämisellä, ravinteiden suljetulla kierrolla. Avuksi voivat olla myös uudet tekniikat, joilla lannoitus pystytään kohdentamaan tarkemmin sinne, missä ja milloin sitä tarvitaan.
2. Lihantuotanto edellyttää tuntevien ja tiedostavien eliöiden tappamista. Aika ajoin myös paljastuu tapauksia, joissa tuotantoeläimiä on kidutettu. Toki myös luonto on julma, mutta ihmisellä on empatiakykyä ja mahdollisuus valita. Luomulihaa ja riistaa pidetään tehotuotettua lihaa eettisempinä, mutta niillä ei ole mahdollista korvata määrällisesti nykyisenkaltaista lihansyöntiä.
3. Lihaa on vaikeampi tuottaa itse. Keskivertolihansyöjän on hankalampi olla edes osittain omavarainen, ainakin kaupungissa (ellei sitten ole zombie).
4. Liha sisältää enemmän tyydyttynyttä rasvaa ja punaisen lihan runsas käyttö saattaa lisätä riskiä sairastua syöpään. Toisaalta lihan proteiinikoostumus on yleensä hyvä, mutta niin on myös oikein koostetun kasvisruokavalion – itse asiassa sekasyöjä saa kasvissyöjän tavoin merkittävän osan aminohapoista viljatuotteista. Kasvissyöjän proteiinin lähteitä ovat muun muassa täysjyvävilja, palkokasvit, pähkinät ja siemenet.
Useat palautumisvalmisteet sisältävät soijaa, joka on lihan tavoin kokonaisen proteiinin lähde. Itse asiassa tavallisen ruokakaupan tuotteista 60–70 prosenttia sisältää soijaa jossain muodossa. Kuitenkin yli 80 prosenttia maailman soijapapusadosta käytetään eläinrehuna. Hiilinieluina toimivien sademetsien raivaaminen soijanviljelyyn on erittäin haitallista. Syömällä soijan soijana siis tavallaan vähentää sademetsätuhoja, koska vastaavan lihamäärän tuotantoon tarvitaan paljon enemmän soijaa. Lisäksi hankkimalla soijan itse on helpompi valita vastuullisesti tuotettua soijaa.
Jos ei jaksa vaivata itseään monipuolisella kasvisruokavaliolla tai halua syödä soijaa soijana, niin voi vaikka rajoittaa lihansyönnin palautumisjaksoon ja pitäytyä muina aikoina kasvisruokavaliossa. Proteiinihysteria on sikälikin huvittavaa, että harva edes
jaksaa treenata niin paljon, että lisäproteiinista olisi erityistä hyötyä.
Erityisesti kestävyysurheilun kannalta tärkeitä ovat hiilihydraatit, joiden saannin ei pitäisi olla ongelma jos syö riittävästi viljatuotteita, perunaa, riisiä tai muita runsaasti hiilihydraattia sisältäviä kasvikunnan tuotteita. Näistä riisi on ilmaston kannalta hieman ongelmallinen, koska sen viljelystä aiheutuu metaanipäästöjä. (Metaani on 20 kertaa hiilidioksidia tehokkaampi kasvihuonekaasu.) Viljatuotteita käyttävän kasvissyöjän hiilihydraatin saannilla ei pitäisi olla juurikaan eroa sekasyöjään verrattuna.
B12-vitamiinin lähde täytyy lisätä kasvi(vegaani)ruokavalioon, koska sitä ei kasvikunnan tuotteista käytännössä saa. Jotkin vegaanituotteet ovatkin valmiiksi vitaminoituja ja sitä saa myös tabletteina. B12-vitamiinin päivittäinen saanti ei ole välttämätöntä, koska se varastoituu maksaan.
B12-vitamiini imeytyy lihaa paremmin (eläin)maitotuotteista, joten jos niiden käyttöä ei lasketa lihansyönniksi, ei lisävitamiineja tarvita. Tosin maidontuotantokin edellyttää tuotantoeläimien pitoa, joten sitä koskevat osin samat ongelmat kuin lihantuotantoakin. Esimerkiksi juusto on ilmastovaikutuksiltaan lähes naudanlihan veroinen. Maitotuotteiden jättäminen ruokavaliosta tosin vähentää D-vitamiinin saantia, koska sitä lisätään valmistusvaiheessa moniin maitotuotteisiin. D-vitamiinia saa auringonvalon lisäksi muun muassa metsäsienistä ja kalasta, mutta käytännössä Suomessa on pimeään vuodenaikaan tarpeen käyttää erillisiä vitamiinivalmisteita.
Useat palautumisvalmisteet sisältävät soijaa, joka on lihan tavoin kokonaisen proteiinin lähde. Itse asiassa tavallisen ruokakaupan tuotteista 60–70 prosenttia sisältää soijaa jossain muodossa. Kuitenkin yli 80 prosenttia maailman soijapapusadosta käytetään eläinrehuna. Hiilinieluina toimivien sademetsien raivaaminen soijanviljelyyn on erittäin haitallista. Syömällä soijan soijana siis tavallaan vähentää sademetsätuhoja, koska vastaavan lihamäärän tuotantoon tarvitaan paljon enemmän soijaa. Lisäksi hankkimalla soijan itse on helpompi valita vastuullisesti tuotettua soijaa.
![]() |
Kasvihärkä: protskuu ja hiilareita! |
Erityisesti kestävyysurheilun kannalta tärkeitä ovat hiilihydraatit, joiden saannin ei pitäisi olla ongelma jos syö riittävästi viljatuotteita, perunaa, riisiä tai muita runsaasti hiilihydraattia sisältäviä kasvikunnan tuotteita. Näistä riisi on ilmaston kannalta hieman ongelmallinen, koska sen viljelystä aiheutuu metaanipäästöjä. (Metaani on 20 kertaa hiilidioksidia tehokkaampi kasvihuonekaasu.) Viljatuotteita käyttävän kasvissyöjän hiilihydraatin saannilla ei pitäisi olla juurikaan eroa sekasyöjään verrattuna.
B12-vitamiinin lähde täytyy lisätä kasvi(vegaani)ruokavalioon, koska sitä ei kasvikunnan tuotteista käytännössä saa. Jotkin vegaanituotteet ovatkin valmiiksi vitaminoituja ja sitä saa myös tabletteina. B12-vitamiinin päivittäinen saanti ei ole välttämätöntä, koska se varastoituu maksaan.
B12-vitamiini imeytyy lihaa paremmin (eläin)maitotuotteista, joten jos niiden käyttöä ei lasketa lihansyönniksi, ei lisävitamiineja tarvita. Tosin maidontuotantokin edellyttää tuotantoeläimien pitoa, joten sitä koskevat osin samat ongelmat kuin lihantuotantoakin. Esimerkiksi juusto on ilmastovaikutuksiltaan lähes naudanlihan veroinen. Maitotuotteiden jättäminen ruokavaliosta tosin vähentää D-vitamiinin saantia, koska sitä lisätään valmistusvaiheessa moniin maitotuotteisiin. D-vitamiinia saa auringonvalon lisäksi muun muassa metsäsienistä ja kalasta, mutta käytännössä Suomessa on pimeään vuodenaikaan tarpeen käyttää erillisiä vitamiinivalmisteita.
Loppusanat
Maapähkinä ikkunalaudalla. |
Ihmisillä on oltava edelleen oikeus valita mitä syö, mutta kasvisruuasta on tehtävä oletusvalinta, kuten se on joskus ollutkin. Niin kauan kuin kasvisruoka koetaan jotenkin erikoisena tai itselle sopimattomana, valitsee suuri osa ihmisistä vain tottumuksesta lihavaihtoehdon. Yhteys ruuan alkuperään on palautettava; ihmisten on ymmärrettävä mistä ruoka tulee ja miten se tuotetaan – silloin valinnoista tulee merkityksellisiä. Tähän voidaan vastata lähiruuan tuotannolla, ja koska yhä suurempi osa ihmisistä asuu kaupungeissa, se tarkoittaa kaupunkiviljelyä.
---
Nykyihmiselle kaikki pitää tarjota kultalautasella, ja niinpä seuraava juttu tuleekin todennäköisesti vihdoin käsittelemään (kaupunki)viljelyn bling-blingiä, eli visuaalisuutta.
---
PS. Nykykymmensormi-ihmisellä täytyy myös olla blogi jokaista sormea varten (puppugeneraattorissa on vain yksi nappi). Pupugeneraattori synnyttäneekin seuraavaksi uuden kullannupun, joka saattaa alkaa viedä huomiota tältä uhmaikään päässeeltä blogipallerolta. Kummatkin saattavat sentään välillä leikitellä samoilla asioilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti