tiistai 2. heinäkuuta 2013

Kesäkuu 2013

Päivitetty viljelysuunnitelma.
Kuten aiemmissa kirjoituksissa tuli jo todettua, asetin järjestötoiminnan innoittamana tänä vuonna viljelylle erityisiä tavoitteita, jotka olivat yksityiskohtaisine ravintoarvolaskelmineen ehkä liiankin pitkälle suunniteltuja. Varsin pian kylvöjen jälkeen sain nimittäin taas muistutuksen siitä tosiseikasta, että kasvillisuutta ei kannata yrittää suunnitella liikaa – tai voi tietysti, mutta onnistuminen edellyttää vastaavaa täsmällisyyttä myös hoidossa.

Viljelypalsta kesäkuun lopussa.
Olen käynyt viljelypalstalla lähes joka päivä, mutta tästä huolimatta heti kylvöjen jälkeen pääsi tapahtumaan muutama takaisku, jotka tulevat vaikuttamaan merkittävästi koko kasvukauden satoennusteeseen. Joka tapauksessa yritän seurata kasvun etenemistä säännöllisesti, jotta pystyn jatkossa reagoimaan hoitotarpeeseen entistä nopeammin ja tehokkaammin.


Tilanne heinäkuun alussa viljelykasveittain:

Nokkonen (muutamia ryhmiä)

Palstaviljelijän suurin pahe on, että sato jää keräämättä. Nokkoset ovat parhaimpia nuorina, ja ne pitäisi muutenkin kerätä pois muiden viljelykasvien tieltä. Ongelma lienee lähinnä se, etten ole keksinyt mitä tekisin näistä ravintopommeista. Kokeilin nokkoskeittoa – en pitänyt (tai en osannut). Voi olla, että päädyn palauttamaan nokkosten käyttämät ravinteet takaisin maaperään tekemällä niistä lannoitetta (nokkoskäytettä).

Kumppanukset peruna ja härkäpapu.
Peruna 'Matilda' (keskellä, 23 kasvia)

On hieman ironista, että pelkäsin koko perunasadon epäonnistumista naapuripalstan viimevuotisen ruttoepidemian ja liian(?) pitkän sekä lämpimän idätysajan takia (olivat muutaman viikon sisälämpötilassa). Toisin kuitenkin kävi: peruna on tällä hetkellä viljelykasveista parhaiten menestynyt. Jokainen istutettu peruna iti, eikä tuholaisista tai taudeista ole ainakaan vielä merkkejä. On tosin vaikea sanoa onko menestys käyttämäni tarkistetun siemenperunan ja hyvän lajikkeen ansiota.

Kirvoja härkäpavussa.
Härkäpapu 'Hangdown' (keskellä, 17 kasvia)

Härkäpapu on toinen palstan menestyjä. Vain yksi papu ei itänyt. Härkäpavut olivat etenkin alussa kasveista voimakaskasvuisimpia – nyt peruna alkaa kiriä edelle. Kasvua saattaa hidastaa tuholaisongelma: lähes jokaiseen kasviin on ilmestynyt suurikokoisia Megoura viciae -lajin kirvoja. Olen torjunut näitä mäntysuovalla melko hyvin tuloksin. Härkäpapu kuuluu nimestään huolimatta virnojen sukuun. Ehkä tästä johtuukin, että papujen pahimmat tuholaiset, eli etanat eivät näytä siitä piittaavan.

Salkopapu 'Blauhilde' (reunoilla, 14 kasvia)
Yksi parhaiten säilyneistä pavuista.

Salkopavuista itivät lähes kaikki, mutta jäi hieman epäselväksi, olivatko osan tuhoutumiseen syynä etanat, vai jokin muu häiriö. Joka tapauksessa jouduin istuttamaan uusia tilalle. Suurimmasta osasta kasveja lehdet olivat rei'illä jo heti niiden avauduttua. Salkopavut ovat onneksi viime päivinä alkaneet kasvaa merkittävästi korkeutta, ja edellyttävät jo tukemista.

Ensimmäiset retiisit kypsyivät alle kuukaudessa.



Lehtisalaatti, basilika 'Dark Opal', retiisi ja tilli 'Mammut' (reunoilla, paljon)

Lehtisalaatti iti huonosti – kesäkuun alku saattoi olla liian lämmin. Kylvin uutta, mutta edelleenkään ei näy juuri mitään.. kaupasta ostetut ja maalle istutetut salaatit sentään tuottavat satoa edelleen. Sisällä esikasvatetut basilikat eivät kestäneet siirtoa. Ulos kylvetyt eivät myöskään ole lähteneet vielä kunnolla kasvuun, mikä on hieman yllättävää, sillä viime vuonna basilika oli tuottoisa. Retiisi kasvaa mainiosti ja pian on ensimmäisen sadonkorjuun aika. Tilli kasvaa hitaasti, mutta varmasti.

Maissi ja kesäkurpitsa.

Sokerimaissi 'Early King', kesäkurpitsa 'Buckingham F1', 'Atena Ploka F1' ja vahapapu 'Sonesta' (vasen laita, useita ryhmiä)

Maissit olivat melko pitkään esikasvatettuja, joten epäilin hieman niiden sopeutumista uuteen ympäristöön. Etanat eivät ainakaan helpottaneet sopeutumista vaan söivät armotta lehdet rei'ille. Maissit eivät ainakaan toistaiseksi ole juurikaan keränneet korkeutta, mutta lehdet ovat sentään kasvaneet. Etanat ovat valikoivia: kesäkurpitsaa ne eivät huoli. Sen sijaan vahapavut syötiin ennen kuin ne saivat lehtensä auki. Istutin uusia, mutta tilanne on edelleen papujen osalta huono. Papujen epäonnistuminen edellyttänee maissien lisälannoitusta. Osa niistä taistelee lisäksi edelleen nokkosten kanssa samoista ravinteista.

Parhaiten kasvaneet lehtikaalit.
 Lehtikaali 'Red Russian' (reunassa, paljon)

Lehtikaali on joko itänyt vaihtelevasti tai olen kylvänyt sitä epätasaisesti. Myös lehtikaalit näyttävät kelpaavan etanoille, tosin vahingot eivät ole mittavia. Epätasaisesta kasvusta johtuen sato saattaa jäädä odotettua pienemmäksi. Harkitsin täydennyskylvöä, mutta ajankohta alkaa olla hieman myöhäinen.



Auringonkukka 'Vanilla Ice' (nurkassa, 4 kasvia)

Esikasvatin auringonkukkia sisällä, mutta ne ehtivät valonpuutteesta johtuen venähtää liian heikoiksi. Siksi kylvin uudet siemenet suoraan maahan, mutta jostain syystä niistä ei yksikään itänyt. Edes uudelleenkylvö ei onnistunut. Onneksi auringonkukka olikin tarkoitettu vain pieneksi kokeiluksi.

Soijapapu 'Fiskeby V', pensaspapu 'Montano' ja taitepapu 'Prelude' (keskellä, 8 kasvia)

Pensaspapu.
Soijapapu oli alkuperäisen viljelysuunnitelman tärkeimpiä kasveja ravintoarvojensa vuoksi, mutta epävarmuus sen menestymisestä johti rajoittamaan viljelyn muutamaan kokeiluyksilöön. Hyvä niin, sillä jokin meni pieleen eikä yksikään itänyt kunnolla. Oliko syynä puutteellinen bakteerikanta vai mahdollisesti maan pinnalle selvinneet taimet tuhonneet etanat? Vaikea sanoa, mutta kaivamalla kylvetyt pavut ylös huomasin, että jotain yritystä oli soijillakin ollut. Yhteisöviljelmällämme kasvihuoneessa soijapavut ovat kasvaneet, mutta eivät nekään aivan ongelmitta.

Muutkin pavut kärsivät merkittävästi etanoista ja jouduin tekemään uusintakylvöjä.

Persiljan toinen vuosi.
Persilja (keskellä, useita kasveja)

Persilja jatkaa toista vuotta ja tarjoili satoa jo kun muista kasveista ei näkynyt maan pinnalla vielä merkkiäkään. Itse asiassa osa persiljoista alkaa jo kellastua, joten kerättävää olisi enemmänkin.

Ruohosipuli (nurkassa, yksi ryhmä)

Vanhempien viljelypalstalta tuotu ruohosipuli ehti jo kukkia, joten sitä voisi alkaa kerätä. Täydessä kukkaloistossa olevaa kasvia en halunnut repiä, vaikka kukat ovatkin ilmeisesti syötäviä.

Sokeriherne (soijapapujen tilalla)

Soijapavut eivät itäneet, joten istutin tilalle sokerihernettä. Se on papuja nopeakasvuisempi, joten myöhäinen istutusajankohta ei välttämättä muodostu ongelmaksi.

Porkkana (yhden härkäpavun tilalla)

Yksi härkäpavuista ei itänyt, joten istutin tilalle porkkanaa. Porkkana on myöhäisestä istutusajankohdasta huolimatta jo itänyt.

---
Etanat pysyttelevät yleensä päivisin suojakoloissaan,
joten niitä ei välttämättä etsimättä huomaa.

Yhteenveto

Kesäkuu oli osalle kasveista hieman myöhäinen kylvöajankohta. Uudelleenkylvöjen tarve huononsi tilannetta entisestään. Tuholaisongelma oli viimevuotista selvästi pahempi: etanat tuhosivat kokonaisia pavun taimia ja härkäpavut kärsivät kirvoista. Jouduin torjumaan etanoita rautafosfaatilla, joka on onneksi vaaratonta ympäristölle, mutta aiheuttaa lisätyötä eikä ole ilmaista. Seuraavaksi on ryhdyttävä todennäköisesti lannoitustoimiin, sillä ainakin maissit saattavat jo kärsiä ravinteiden puutteesta.

Toisaalta pitäytyminen perinteisissä viljelykasveissa kuten perunassa ja härkäpavussa näytti olevan järkevä valinta viljelyn tavoitteet huomioon ottaen. Jo tässä vaiheessa lienee selvää, että alkuperäisiä satotavoitteita ei ole mahdollista saavuttaa, mutta tämä ei merkitse kokeilun epäonnistumista – syyskuun omavaraisuusjakson pituutta on vain lyhennettävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti